Novo na forumu: <div style="background-color: none transparent;"><a href="http://www.rsspump.com/?web_widget/rss_ticker/news_widget" title="News Widget">News Widget</a></div> 01. Nov, 2014.god.
Loading...

Tema: Nove diplome  (Pročitano 2081 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
 • Urednički tim
 • ****
 • Poruke: 3 887
 • Pol: Žensko
 • Lokacija: Beograd
 • Ugled: +46
Nove diplome
« poslato: 15:04:50, 26.Mar.2010. »
„Maslinasti” masteri i „zeleni” doktori

Zа najdalje dva meseca pocece izdavanje novih diploma Univerziteta u Beogradu, koje ce se razlikovati po boji u zavisnosti od vrste studija.Potrebno je urediti jos neke tehnicke detalje, ali posao је pri kraju i veoma brzo se moze ocekivati pocetak stampanja, izjavila је za nas list prorektorka za nastavu Beogradskog univerziteta profesor dr Neda Bokan.

Po njenim recima, novi vizuelni identitet diplome bio je neophodan s obzirom na reformu visokog obrazovanja, a uz ovaj dokument akademci ce dobijati i dodatak diplomi.Forma i sadrzaj su prilagodjeni Pravilniku o javnim ispravama koji je odredio ministar prosvete, a nov izgled diplome najstarijeg srpskog univerziteta prethodno je usvojio i senat BU

Na diplomi ce na cirilicnom pismu biti naznaceno koji je fakultet u pitanju, od kada ima dozvolu za rad, ime i prezime, datum i mesto rodjenja studenta, broj osvojenih bodova, prosecna ocena, strucni, akademski ili naucni naziv koji je stecen, naslov doktorske disertacije....

Prema radnoj verziji diplome koju je nas list dobio, studenti ce dobijati dokument na kojem ce „diploma” biti ispisano braon bojom nakon zavrsenih akademskih specijalistickih studija , zelenom nakon akademskih doktorskih, ljubicastom posle strukovnih specijalistickih, plavom bojom nakon zavrsetka strukovnih osnovnih studija, crvenom posle akademskih osnovnih, maslinastom posle akademskih diplomskih master studija и plavo-zelenom bojom nakon akademskih integrisanih studija.Natpis za diplomu za zajednicke akademske diplomske master studije bice narandzaste boje, a na njoj ce biti potpisi dekana i rektora  dva fakulteta i dva univerziteta.


izvor

 • Urednički tim
 • ****
 • Poruke: 3 887
 • Pol: Žensko
 • Lokacija: Beograd
 • Ugled: +46
Odg: Nove diplome
« Odgovor #1 poslato: 21:02:30, 01.Apr.2010. »
Diplome tek štampaju

Nijedan student Univerziteta u Beogradu, koji je završio studije po Zakonu o visokom obrazovanju iz 2005. godine, zasnovanom na principima Bolonjske deklaracije, još nije dobio diplomu. Oko 3.000 beogradskih akademaca sačekaće dok se ne završi posao oko štampe i zaštite ovog dokumenta, pa da na svečanoj dodeli u renoviranoj svečanoj sali BU, dobiju "papir".

Prema novom pravilniku, ubuduće će diplome izdavati Univerzitet, čime će se uspostaviti centralizovana baza podataka o svim izdatim ispravama. Osim novog dizajna, diplome će se raditi na kvalitetnijem papiru i biće zaštićene. Nezvanično saznajemo da će štampanje diploma biti povereno Zavodu za izradu novčanica.

- Za oko dva meseca nove diplome biće spremne i uručićemo ih svim studentima koji su završili studije po "Bolonji" - kaže prof. dr Neda Bokan, prorektor BU.Svaki nivo studija imaće svoju boju isprava.

Iz Rektorata BU najavljuju da će studenti uskoro dobijati i dodatak diplomi, koji će u narednom periodu biti preveden na engleski jezik.

izvor i ceo text-infostud